Vers Marokkaans Meergranen Brood

Welkom in de heerlijke wereld van de Marokkaanse keuken! Vandaag nemen we je mee op een culinaire reis naar de geuren en smaken van Noord-Afrika met een traditioneel recept voor Marokkaans brood, ook wel bekend als “khobz.” Dit authentieke brood is een onmisbaar onderdeel van de Marokkaanse tafel en wordt geserveerd bij elke maaltijd.

Met zijn knapperige korst en zachte, luchtige binnenkant is khobz perfect om te dippen in rijke tajines, op te vullen met smakelijke vullingen of gewoon te genieten met een scheut olijfolie en zout. Duik met ons mee in de kunst van het brood bakken en ontdek hoe je met een paar eenvoudige ingrediënten een stukje Marokko naar je eigen keuken kunt brengen.

Cooked Food on Brown Ceramic Bowl

Wat heb je nodig voor Marokkaans Meergranen Brood?

  • 500 gram volkoren meel
  • 100 gram patent bloem
  • 100 gram griesmeel
  • 250 ml lauw water
  • 1 el suiker
  • 2 zakjes instant gist
  • 2 el zout
  • 100 gr zonnebloem pitten (30 gr extra voor op de broodjes)
  • 50 gr lijnzaad ( 20 gr extra)
  • 20 gr maanzaad (10 gr extra)
Meng alle droge ingrediënten in een mix kom of een grote schaal goed door elkaar met een lepel

*Als je geen kneedmachine hebt, kun je dit natuurlijk ook allemaal met de hand doen, zorg er dan voor dat je minimaal 10 min goed kneed*

Voeg nog wat water toe als je ziet dat het te droog is en geen samenhangend deeg is
Kneed het deeg nog een keer goed door, vet de schaal of kom in die je gebruikt en laat het brood rusten voor 60 min.

Waarom ik zaden toevoeg?

Lijnzaad is super gezond vanwege het hoge gehalte aan omega-3 vetzuren, die ontstekingsremmende eigenschappen hebben en goed zijn voor het hart. Het is rijk aan vezels, wat de spijsvertering bevordert en helpt bij het handhaven van een gezond cholesterolgehalte. Bovendien bevat lijnzaad lignanen, plantaardige stoffen die mogelijk kankerbestrijdende eigenschappen hebben. Tot slot is het een goede bron van eiwitten en essentiële vitamines en mineralen, die bijdragen aan algemene gezondheid en welzijn.

Zonnebloempitten zijn een uitstekende bron van vitamine E, een krachtige antioxidant die helpt bij het beschermen van cellen tegen schade. Ze bevatten ook gezonde vetten en eiwitten, wat bijdraagt aan een verzadigd gevoel en de spieropbouw ondersteunt. Bovendien zijn zonnebloempitten rijk aan magnesium, wat essentieel is voor een gezond hart en zenuwstelsel.

Maanzaad is rijk aan calcium en fosfor, die essentieel zijn voor sterke botten en tanden. Het bevat gezonde vetten en eiwitten, die bijdragen aan een verzadigd gevoel en energie leveren. Daarnaast zijn maanzaadjes een goede bron van vezels, wat de spijsvertering bevordert en helpt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel.

Nu laat je alle broodjes weer een uur rijzen, dek ze af met folie en daarover een theedoek tot ze in volume verdubbeld zijn, zodat ze heerlijk fluffy worden.

Het zijn inmiddels flinke broodjes van 2-3 cm geworden! Hou je aan de rijs tijd anders worden de broodjes te vast. Verwarm nu de oven voor op 220 graden en schuif de broodjes in de oven voor 15-20 min minuten. Ik zelf het altijd het wekkertje op 15 min en kijk daarna of ze al goud bruin zijn van boven en onder, zoniet 5 minuten erbij!
Laat de broodjes op de bakplaat liggen en leg er schone theedoek overheen, dat zorgt ervoor dat ze niet te hard gaan worden aan de bovenkant. Laat ze voor minimaal 20 min eventjes afkoelen en daarna smullen maar!

De producten die ik o.a. heb gebruikt voor dit recept zijn:

Volg ons op Social media voor meer leuke recepten en tips!

Similar Posts