Hoe belangrijk is zonnebrand nou écht voor je huid?

Eindelijk de zon op komst! Met al haar pracht en praal en vitamine D-rijkdom.

Hoewel de zon zeker effect heeft op ons humeur en ons voorziet van essentiële voedingsstoffen, kan onbeschermde blootstelling aan de zon ook schade aan onze huid veroorzaken.

Daarom geniet volop van deze zonnige dagen maar wees wél goed voor je huid!

Zonnebrand de bescherming tegen UV-stralen

Zonnebrandcrème is niet alleen voor zonnige dagen op het strand. Het is een dagelijkse noodzaak, zelfs op bewolkte dagen.

De ultraviolette (UV) stralen van de zon kunnen onze huid beschadigen, zelfs als we geen direct zonlicht voelen.

Door regelmatig zonnebrandcrème te gebruiken, kunnen we onze huid beschermen tegen deze schadelijke stralen.

Voorkomen van Vroegtijdige Veroudering

Een van de belangrijkste redenen om zonnebrandcrème te gebruiken, is om vroegtijdige veroudering van de huid te voorkomen.

Blootstelling aan UV-stralen kan leiden tot vorming van rimpels, fijne lijntjes, ouderdomsvlekken en een verslapte huid.

Door zonnebrandcrème te gebruiken, beschermen we onze huid tegen deze tekenen van veroudering en kunnen we een jeugdige uitstraling behouden.

Preventie van Huidkanker

Langdurige blootstelling aan de zon zonder bescherming kan leiden tot huidkanker.

Het gebruik van zonnebrandcrème helpt het risico op huidkanker te verminderen door de huid te beschermen tegen schadelijke UV-stralen.

Regelmatig gebruik van zonnebrandcrème kan helpen bij het voorkomen van verschillende vormen van huidkanker, waaronder melanoom, basaalcelcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom.

Behoud van een Egale Huidskleur

Zonnebrandcrème beschermt niet alleen tegen schade, maar helpt ook bij het behouden van een egale huidskleur.

Door de huid te beschermen tegen overmatige blootstelling aan de zon, voorkomen we verkleuringen zoals zonnebrand, bruine vlekken en roodheid.

Dit resulteert in een gezondere en gelijkmatigere teint.

Welke zonnebrand past het beste bij mij?

Het kiezen van de beste zonnebrandcrème hangt af van verschillende factoren, waaronder uw huidtype, gevoeligheden, levensstijl en voorkeuren.

Hier zijn enkele opties die als de beste worden beschouwd, afhankelijk van verschillende behoeften:

 1. Breedspectrum SPF 30 of hoger: Kies altijd voor een zonnebrandcrème met een SPF (Sun Protection Factor) van minstens 30, die bescherming biedt tegen zowel UVB- als UVA-stralen. Hierdoor wordt uw huid beschermd tegen zonnebrand, vroegtijdige veroudering en huidkanker.
 2. Waterbestendigheid: Als u van plan bent om te zwemmen of te zweten, kies dan voor een waterbestendige zonnebrandcrème. Deze formules bieden langdurige bescherming, zelfs tijdens activiteiten in het water of tijdens het sporten.
 3. Niet-comedogeen voor de gezichtshuid: Als u gevoelig bent voor acne, kies dan voor een zonnebrandcrème die niet-comedogeen is. Deze formules verstoppen de poriën niet en veroorzaken geen puistjes.
 4. Gevoelige huid: Voor baby’s, kinderen én mensen met een gevoelige huid of huidaandoeningen zoals eczeem of rosacea, zijn fysische (minerale) zonnebrandcrèmes vaak een goede keuze. Deze bevatten ingrediënten zoals zinkoxide of titaniumdioxide en zijn milder voor de huid.
 5. Kinderen en baby’s: Kies speciale zonnebrandcrèmes die zijn geformuleerd voor de gevoelige huid van kinderen en baby’s. Deze zijn vaak hypoallergeen en vrij van irriterende stoffen.

Hier zijn enkele van de meest aanbevolen zonnebrandcrèmes op de markt:

 • La Roche-Posay Anthelios: Deze zonnebrandcrème is geschikt voor verschillende huidtypen, inclusief gevoelige huid, en biedt breedspectrumbescherming met een lichte, niet-vette formule.
 • CeraVe Hydraterende Zonnebrandcrème SPF 30: Ideaal voor de droge huid, deze zonnebrandcrème hydrateert terwijl het beschermt tegen de zon, en bevat essentiële ceramiden voor een gezonde huidbarrière.
 • Neutrogena Ultra Sheer Dry-Touch Sunscreen SPF 55: Deze zonnebrandcrème heeft een lichte, niet-vette formule die snel absorbeert en geen witte waas achterlaat. Het is waterbestendig en geschikt voor dagelijks gebruik.
 • EltaMD UV Clear Broad-Spectrum SPF 46: Deze zonnebrandcrème is speciaal ontwikkeld voor de gevoelige, acne-gevoelige huid. Het bevat niacinamide en hyaluronzuur om de huid te kalmeren en te hydrateren.
 • Aveeno Baby Continuous Protection Sensitive Skin Zinc Oxide Sunscreen SPF 50: Deze zonnebrandcrème is speciaal ontwikkeld voor de gevoelige huid van baby’s en kinderen. Het bevat 100% minerale zinkoxide voor een zachte, veilige bescherming.

Het is belangrijk om verschillende zonnebrandcrèmes uit te proberen en te zien welke het beste bij jouw huid past. Vergeet niet om regelmatig opnieuw aan te brengen, vooral na zweten, zwemmen of afdrogen met een handdoek.

Schaduwplekken creëren

Natuurlijke en zelfgemaakte schaduwplekken in je tuin creëren is een geweldige manier om jezelf en je tuin te beschermen tegen de zon en tegelijkertijd een ontspannen en comfortabele buitenruimte te creëren. Hier zijn een aantal Tips:

1. Bomen planten:

 • Grote bomen, zoals eiken, esdoorns of platanen, bieden uitstekende schaduwplekken. Kies een locatie in je tuin waar je schaduw wilt hebben en plant een of meer bomen op zonnige plaatsen.
 • Als je ruimte beperkt is, kun je ook kiezen voor kleinere bomen, zoals sierkersen of sierperen, die nog steeds voldoende schaduw bieden.

2. Creëer een pergola:

 • Een pergola met een open dak biedt de perfecte balans tussen zon en schaduw. Laat klimplanten zoals druivenranken, klimrozen of wingerd over de pergola groeien om extra schaduw te creëren.
 • Voeg eventueel een doek of schaduwzeil toe aan de pergola om extra bescherming tegen de zon te bieden.

3. Installeer een luifel of overkapping:

 • Een luifel of overkapping aan je huis of vrijstaand in de tuin biedt directe bescherming tegen de zon. Er zijn verschillende opties beschikbaar, zoals intrekbare luifels, vaste overkappingen of schaduwzeilen.
 • Kies een luifel of overkapping die past bij de stijl van je huis en tuin, en die voldoende schaduw biedt voor het gewenste gebied.

4. Gebruik parasols:

 • Parasols zijn een eenvoudige en flexibele manier om schaduwplekken te creëren in je tuin. Kies voor een grote parasol met een stevige basis die voldoende schaduw biedt voor je zit- of eetgedeelte.
 • Overweeg ook om meerdere kleinere parasols te gebruiken om schaduw te creëren op verschillende plekken in je tuin.

5. Plant struiken en heggen:

 • Naast bomen kunnen ook struiken en heggen schaduw bieden in je tuin. Kies dichte, bladrijke struiken en heggen die geschikt zijn voor je klimaat en die voldoende hoogte hebben om schaduw te werpen.
 • Plaats de struiken en heggen op strategische plekken rondom je tuin om schaduw te creëren en tegelijkertijd privacy te bieden.

Door een combinatie van deze methoden te gebruiken, kun je schaduwrijke en comfortabele plekken creëren in je tuin waar je kunt ontspannen, eten en genieten van het buitenleven, zelfs op de warmste dagen.

Bescherm niet allen je huid maar ook je ogen

Het is niet alleen belangrijk om de huid te beschermen tegen de zon, maar ook de ogen.

Te veel blootstelling aan UV-stralen kan oogschade veroorzaken, zoals cataracten en maculadegeneratie.

Door schaduw op te zoeken en een zonnebril te dragen, beschermt u uw ogen tegen deze schadelijke effecten.

Kortom, het vermijden van te veel blootstelling aan de zon en het opzoeken van schaduw zijn van vitaal belang voor het behoud van een gezonde huid en het voorkomen van ernstige gezondheidsproblemen.

Wees proactief in het beschermen van uw huid en geniet verstandig van de zon door tijd door te brengen in de schaduw, vooral tijdens de uren waarin de zon het sterkst is, tussen 10.00 uur en 16.00 uur.

Conclusie:

Zonnebrandcrème is geen optionele toevoeging aan onze dagelijkse routine; het is een essentieel onderdeel van een goede huidverzorging.

Door regelmatig zonnebrandcrème te gebruiken, kunnen we onze huid beschermen tegen schadelijke UV-stralen, vroegtijdige veroudering voorkomen, het risico op huidkanker verminderen en een gezondere huid behouden.

Dus voordat u de deur uitgaat, vergeet niet om die zonnebrandcrème toe te passen en uw huid te beschermen.

FAQ

Similar Posts